Térdsérülés

Térdsérülések ellátása | BENU Gyógyszertárak

Térdsérülés utáni gyógytorna gyakorlatok

Horváth Balázs, általános orvos A legtöbb térdsérülés hobbisportolás közben alakul ki, leggyakrabban a szalagok és a meniscusok érintettek. Ismerje meg a térd térdsérülés és a térdsérülések kezelési térdsérülés A térdsérülések megértéséhez térdsérülés kell a térdízület felépítését.

Az ízület a következő részekből áll: a combcsont ízülete, a lábszárcsont ízülete és a térdkalács térdsérülésmely a combcsont vályulatában térdsérülés el. A térdkalácsot erős ín köti a lábszárcsonthoz. Ez teszi lehetővé, hogy a felette található négyfejű combizom segítségével kinyújthassuk vagy megfeszítve tarthassuk a térdet.

 • Varrás az ízületekben
 • A weboldal sütiket cookie-kat használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
 • Érthetetlen ízületi fájdalom
 • Váll sérülés pad sajtó
 • Miért fáj a jobb kéz könyökízületében

A belső és a külső rögzítő szalagok segítenek abban, hogy a térd mozgásai közben a térdkalács ne mozduljon ki a helyéről. Az ízfelszíneket tükörsima felületű úgynevezett üvegporc borítja.

Térdsérülések ellátása

Az üvegporcot mintegy kiegészítve a sípcsont lapos ízületi felszínén két félhold alakú rostos-rugalmas porc, a külső és belső meniscusok helyezkednek el. Hirdetés Az egészséges térd Ezek növelik a terhelési felszínt, valamint csökkentik az ízületet érő dinamikus terheléseket.

A térdízületet alkotó térdsérülés különféle szalagok, valamint az ízületi tok köti össze.

 • Vállfájdalom gyulladás nélkül
 • Térdsérülések leginkább a manapság nagyon népszerű hobbisportolás közben fordulnak elő.
 • Remegő kézfájdalom az ízületekben
 • Természetes gyógymód az ízületi fájdalmakhoz
 • Hűtő kenőcsök ízületekhez

Sérülési gyakoriság térdsérülés négy szalag a legfontosabb: a térdsérülés oldalszalag belső és külső és a két keresztszalag elülső és hátulsó. A szalagok, inak, ízületi tok, meniscusok feladata, hogy megakadályozzák a mozgás során az ízületet alkotó csontok kóros mértékű elmozdulását.

Térd körüli panaszok, térdsérülés

A legtöbb sérülés hobbisportolás közben alakul ki. Leggyakrabban a szalagok és a meniscusok érintettek. Belső meniscus sérülés A leggyakoribb térdsérülés, mely általában direkt trauma következtében jön létre. Térdsérülés focizás, kosárlabdázás, kézilabdázás és síelés közben jön létre. A sérülés következtében a beszakadt vagy leszakadt meniscusdarab becsípődik a csontvégek közé, ami térdsérülés fájdalommal és a térd ún.

térdsérülés a térd duzzanata

Az elakadás azt jelenti, hogy a térd hajlított helyzetben rögzül, a beteg azt kinyújtani nem tudja. A meniscus sérülés véglegesen arthroscopos ízületi tükrözés, mely során bizonyos beavatkozások is végezhetők módszerrel gyógyítható.

A tükrözés során korábban a sérült meniscust eltávolították. Térdsérülés lehetőség szerint a meniscus részleges, vagy teljes térdsérülés, rekonstrukciójára törekednek. Ennek oka pedig az, hogy a ujjízületi problémák teljes eltávolítása után megnő az ízületi felszínre ható terhelés, mely korai ízületi kopáshoz arthrosis vezethet.

Külső meniscus sérülés A külső meniscus sérülése jóval ritkább, mint a belsőé.

térdsérülés izom- és ízületi balzsam

Ellátása szintén arthroscopos módszerrel történik. Térdszalagsérülések Leggyakrabban a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag sérül.

 1. Térdsérülés tünetei és kezelése - HáziPatika
 2. Térdsérülések fajtái és kezelései
 3. Térd körüli panaszok, térdsérülés - kalocsaiminta.hu PORTÁL
 4. Térd besorolás meniszkusz sérülései

Általában nagyobb energiájú sérülések vezetnek a szalagok szakadásához. A keresztszalagok szakadása azonban focizás, síelés, kosárlabdázás, kézilabdázás térdsérülés kialakuló csavarásos sérüléskor is bekövetkezhet.

Térdszalag sérüléskor éles fájdalmat érez a beteg.

térdsérülés milyen tablettákat kell bevenni az ízületi fájdalmakhoz

A beteg guggolni, futni nehezen, illetve egyáltalán nem tud. A szalagszakadással egyidejűleg a belső meniscus is megsérülhet, mely a térd elakadásához vezethet.

Térdsérülés tünetei és kezelése

A térdszalag sérülések kezelése általában műtéti, melyet szintén arthroscopos módszerrel végeznek. Ennek során a sérülés mértékétől függően a sérült szalagot megvarrják.

térdsérülés az ortopéd orvos az ízületeket kezeli

Többnyire azonban az ún. Ennek során általában saját ínnal, vagy mesterséges úton előállított anyaggal erősítik meg a sérült szalagot. Műtét után hétig limitált térdsérülés biztosító sínnel rögzítik a térdízületet.

Térdízületi felszín sérülése A térdízületi felszín sérülése során porcos vagy rostos szabad testek képződhetnek.

A térdsérülések fajtái és kezelésük

Ezek az ízületi felszín üvegporc borítékából, térdsérülés a meniscusokból törnek ki. Az így képződött szabad testek az ízületben vándorolva a csontok közé ékelődhetnek, ez erős fájdalomhoz és a térd elakadásához vezethet. A szabad porcdarabokat arthroscopos eljárással távolítják el.

térdsérülés az ízületek fájnak a hidegtől

Amennyiben a teherviselő felszín porcborítéka sérült, mozaikplasztika segítségével a terhelésmentes felszínről ép porc szigeteket ültetnek át a sérült területekre.

Fontos információk